La V edició del Barcelona Beer Challenge (2020), va tenir un flamant guanyador, batent rècords de medalles (6) , Edge Brewing va ser proclamada CERVESERA DE L’ANY 2020, guanyant 2 ors amb els estils English Strong & Old Ale amb la cervesa Trad Jazz i l’ Spice, Herb or Vegatable Beer amb la seva Gose Margarita, 3 plates amb els estils American Strong Ale presentant la King Tide, una Fruit & Spice Beer amb el nom Piña Colada Sour i fent doblet amb pòdium amb una Spice, Herb or Vegetable anomenada Barrica 25 i finalment van guanyar un bronze amb una Specialty IPA presentant la cervesa Dive. Tenim ganes de saber més i ens hem reunit virtualment per a conèixer aquest interessant projecte situat al Poblenou, coneixerem el bon saber fer d’un gran equip amb ganes d’experimentar i unir al món cerveser. Robin (actualment Head Brewer) ens ajuda a descobrir Edge. Comencem…

 

Gairebé us coneix tothom, però per si queda algun despistat,… com descrius a Edge Brewing? Qui formeu part de Edge? Com neix tot el projecte?

Edge Brewing és una cervesera artesana establerta a Barcelona a finals del 2013 i principis del 2014 per dos nord-americans, Scott i Alan: Scott, un homebrewer molt entusiasta, i Alan, un experimentat enginyer cerveser, amb més de 330 instal·lacions de Premier Stainless Steel a la seva esquena.

Els anys 2011 i 2012, jo ja era resident a Barcelona i vaig introduir a Scott i Alan a l’escena de la cervesa artesana catalana durant els seus viatges a Barcelona. Aviat es van enamorar de la cultura gastronòmica i de les begudes autòctones i també de l’energia i l’emoció d’una cervesa artesana en la seva etapa primerenca i en plena floració.

Gairebé set anys, i diversos cervesers després, l’equip actual està format per Elliott (abans Hop Cream), Agus (abans Quer), Vicente (anteriorment Almogàvers) i Ivan (anteriorment Garage Beer Co.), a més d’en Marc i jo (membres de l’equip pràcticament des del principi).

 

Sabem que sou molt actius creant nous estils, originals i innovadors. Com es aquest procés de creació? Veiem que us agraden molt les collabs, hi té relació en aquest procés creatiu?

El nostre enfocament actual per “crear” cerveses és combinar el millor del que hem elaborat en el passat amb el que continuem aprenent dels companys cervesers.

És per aquest motiu que ens encanten les cerveses de col·laboració i els festivals cervesers: allà podem recollir idees tastant cerveses i coneixent a nous cervesers, així que sovint es produeixen les noves col·laboracions a través d’aquests festivals. De vegades, descobreixes les cerveses abans que els cervesers, i això provoca un interès per conèixer qui hi ha darrera aquella cervesa i esbrinar com aborden el procés d’elaboració. Sigui com sigui, decidim fer col·laboracions a partir d’haver-nos conegut i entendre’ns amb la gent de la cervesera col·laboradora i perquè admirem les cerveses que elaboren. Sense saber-ho, anem barrejant idees i ja estem coent una col·laboració, aquestes passen dins l’escena local o a través dels nostres viatges a l’escena internacional, i sempre que podem encaixem les col·laboracions en el nostre calendari.

 

Com us heu reinventat aquest any tan dur per a tots? Veiem que esteu molt actius en xarxes, creant sense parar i fent popups stores a la vostra fàbrica.

Aquest 2020 ha estat un any desafiador per a nosaltres, com la majoria de petites fàbriques de cervesa, frustrant sobretot perquè a principis de l’any havíem començat a incrementar les vendes a nivell local ( Barcelona i als voltants), servint la cervesa fresca, acabada d’elaborar i servida directament dels barrils de la nostra fàbrica.

Tot i que elaborem un volum substancialment inferior, continuem elaborant-ne tantes com sempre en termes de varietat. Bàsicament fem lots de mida més petita i envasem més en ampolles i llaunes.

D’altra banda, hem aprofitat aquesta oportunitat per provar coses noves i ens hem animat a ser una mica més “aventurers” amb afegits de fruita; ara, cada cop que preparem una nova cervesa, ho fem com si fos la última. Cerveses com MIAMI VINCE, [HEART]BEETS FOR HAKET and SNOWED IN, són el resultat de ser més aventurers en els darrers mesos.

L’aparició de Covid19 va coincidir amb la col·laboració amb un nou soci a les nostres xarxes socials, Ohm Sweet Ohm, que ha seguit Edge des dels primers dies. L’Oscar i la Maria tenen un autèntic afecte per la cervesa artesana, local i internacional. Per tant, sí, esperem que els seguidors ardents de Edge i de les nostres xarxes socials hagin vist que les nostres publicacions i imatges proporcionen una representació autèntica del que Edge és actualment.

La “popup store” a sorgit a causa d’aquests temps. Però també és el resultat d’un fet que ha esdevingut al llarg dels anys: donant resposta a la porta a les persones que volen comprar cervesa directament a la nostra fàbrica. Cada dijous i divendres a la tarda, instal·lem la botiga a la porta de la fàbrica, de manera que els amants de la nostra cervesa i els amants de la cervesa artesana en general, que viuen a prop, poden comprar llaunes, ampolles, packs i growlers de 1,5 litres de la nostra cervesa per emportar. Proporciona un breu punt de contacte amb el públic.

Què us impulsa a participar al Barcelona Beer Challenge?

Participar a la BBC ens dona la possibilitat que les nostres cerveses siguin avaluades sistemàticament per un grup independent de jutges de cervesa. Els comentaris són útils i de vegades poden alimentar el desenvolupament de receptes o processos. I després hi ha la part divertida! Ja ens havia anat molt bé en anteriors edicions de la BBC: vàrem estar a punt de guanyar l’any que Founders es va proclamar com a millor cervesera al 2017 . Com a equip, sempre ens agrada celebrar les medalles guanyadores. De fet, aquest és probablement el resultat més important per a nosaltres, la sensació d’assoliment i reconeixement a la feina feta aquí a la fàbrica de cervesa. Així que aquest any va ser fantàstic guanyar el gran premi: la suma de moltes aportacions i esforços de diferents persones al llarg dels anys.

Com escolliu les cerveses que van a concurs? I com escolliu la categoria on posar cada cervesa? Es un procés complicat per a vosaltres? Teniu algun expert dins l’equip per fer aquesta tria?

Com que hem participat cada any, ens hem familiaritzat amb les categories i els seus requisits. El procés d’elecció de les entrades per al 2020 va consistir en treure totes les cerveses potencials a les que podríem entrar i tastar-les totes en equip a la nostra sala de tast. Les coses es van animar força, i vàrem riure molt fent-ho, finalment, l’endemà, el Marc (el nostre comercial de Barcelona i jutge certificat pel BCJP) i jo ens vam asseure i vam posar en comú tots els comentaris de l’equip i vàrem inscriure les cerveses segons encaixaven a cada estil. S’ha d’anar amb compte en algunes categories amb les definicions de fruits secs i fruites i ingredients com el coco.

 

Recomaneu l’experiència del BBC?

Hem assistit a la gala del BBC abans de la pandèmia i és fantàstic veure amics i companys pujar a l’escenari davant de la nostra comunitat i recollir medalles. No obstant això, l’experiència de guanyar aquest any, en circumstàncies tan excepcionals, va ser una mica agredolça. Tot i que el BBC va fer una bona feina en aquestes circumstàncies, celebrant l’entrega de premis virtualment, esperem que NOMÉS HI HAGI UN ANY AIXI! Quan el Mikel Rius ens va donar la notícia a través de la gala del YouTube, tot l’equip estava “dividit” a casa seva. Recordarem que cadascun de nosaltres estàvem extasiats, saltant amunt i avall, cridant des de les nostres sales d’estar. Però també ens hagués agradat celebrar-ho amb bona cervesa, amics, alegries, abraçades, fotos, rialles, etc. Sempre recordarem els amables missatges que van arribar ràpidament als nostres mòbils d’amics i col·legues tant dins com fora del món de la cervesa artesana.

Enguany l’entrega de premis va ser una mica especial, però la vàreu tenir per partida doble: virtual i in Situ al Brew wild de Barcelona, com recordeu aquells moments? Recomanaríeu l’experiència.

Ens va agradar molt la cerimònia que Beer Events i Brew Wild van organitzar un cop es va retirar el confinament, per a nosaltres i per als nostres companys guanyadors dels Grans Premis. Va ser petit, íntim i fantàstic veure gent després de tant de temps tancats a casa. Després vàrem sortir de festa amb els nois de Cierzo, que van obtenir el premi a la millor cervesera Novell. També va ser un bon recordatori de les fantàstiques pizzes que fa el Brew Wild aquí a Barcelona, ​​una gran incorporació al Bierxample.

Sincerament, és un any estrany per fer comentaris sobre el Barcelona Beer Challenge, a causa dels fets excepcionalment excepcionals del 2020. L’equip del BBC van fer una gran feina responent a les circumstàncies. I com a fàbrica de cervesa, estàvem més que feliços per haver rebut el premi de la cervesera de l’any, sobretot tenint en compte el nombre creixent de cerveseres que ingressen cada any i la competència cada vegada més dura. Tenim moltes ganes de tornar a estar junts el 2021. És el més important, això i bona birra!