CONCURS

Presentació

Us presentem la IX edició del Barcelona Beer Challenge (2024), un concurs d'abast internacional que ha contribuït, juntament amb altres iniciatives, a situar la cervesa de qualitat a un nou graó de reconeixement i visibilitat.

Aquesta nova edició neix amb l’objectiu de continuar amb la tasca de promoció i visualització del sector que es va iniciar amb la primera i reeixida edició l’any 2016.

Repercussió de l’anterior edició

L’edició del BBC 2023, va presentar a 181 cerveseres que varen presentar a concurs 1,126 cerveses provinents de 17 països. 

El concurs consolida uns premis que reconeixen, certifiquen i difonen la qualitat de cerveses que compleixen amb els estàndards més elevats. Aquests premis, atorgats per un jurat amb formació, titulació i capacitació específica, propicien que les decisions d’aquest suposin un reconeixement nacional i internacional de les cerveses guardonades.

Entre els objectius del BBC destaquen:

Posar en relleu i premiar a aquelles cerveses que treballen respectant estàndards de qualitat elevats i reproduint de manera fidel els diferents estils que representen.

Contribuir a la professionalització del sector cerveser, tot comptant amb un jurat internacional certificat que segueix un protocol de tast documentat.

Orientar al consumidor, nacional i internacional, perquè puguin adquirir cervesa amb un criteri més, dins de l’àmplia oferta actual.

Contribuir a la difusió de la cultura cervesera a través de la difusió del missatge de qualitat de les cerveses premiades i de la diversitat d’estils que es poden trobar al mercat .

Història

El BBC s'inspira en diferents concursos i esdeveniments cervesers a escala mundial per realitzar la seva aportació a la labor de difusió de la qualitat de la cervesa al nostre país. Aquesta tasca, que ja esdevé una realitat de diferents actors que conformen el sector cerveser, es vol reforçar amb la creació d'uns premis que s'utilitzin com a eina de distinció vinculada a elevats estàndards de qualitat.

Aquest concurs neix sota el paraigua organitzatiu del Barcelona Beer Festival, principal esdeveniment del sector de l’Estat i un dels principals del sud d’Europa, que la passada edició va atraure a 15.000 visitants únics en un cap de setmana, i on es troben les millors cerveseres en l’àmbit mundial. Actualment l’entrega de premis succeeix durant la celebració de l’InnBrew, la convenció cervesera, única a l’estat, i que se celebra durant les mateixes dates que el Festival, per crear sinergies entre el concurs l’InnBrew i el Festival, punt de trobada de professionals del sector d’arreu,  donant un destacat impacte mediàtic al sector; aconseguint així que el missatge de l’esdeveniment arribi a la societat mitjançant la notorietat aconseguida en premsa.

Qui pot participar?

  • Totes les cerveseres que desitgin concórrer al concurs i que compleixin amb la legislació vigent al seu país, referent a la producció i la comercialització de cervesa.
  • Les marques de cervesa que produeixin en les instal·lacions d’una cervesera que tingui els permisos corresponents per a elaborar i comercialitzar el producte. En cap cas, el productor podrà presentar una cervesa que realitza per a una altra marca en el seu propi nom.
Amb intenció de garantir la qualitat del concurs, queda restringida la inscripció a 1.500 cerveses participants.

Per tal de fomentar la competitivitat i igualtat d’oportunitats el concurs d’enguany posa un límit de quinze cerveses inscrites, perquè més cerveseres puguin aspirar als grans premis. El concurs treballa des de fa anys amb els principals concursos de cervesa internacionals i el coneixement i intercanvi amb ells, ens han dut a mantenir sota control dos indicadors: La ràtio medalles/inscrites (13% és bona xifra, dintre de paràmetres a on passar del 25% està considerat una mala praxis) i per altre que els rànquings de cerveseres amb més medalles no sigui excessivament semblant al de més cerveses presentades.

El jurat estarà conformat per jutges nacionals i internacionals, tots ells amb possessió de la certificació BJCP (Beer Judge Certification Program)  o estudis similars.El programa de certificació BJCP, iniciat l’any 1985 i basat en proves teorico-pràctiques molt rigoroses per a la seva obtenció; és un requisit bàsic de selecció de jutges als festivals més prestigiosos del món. Assegurem així un jurat professional, amb habilitats certificades i criteri per tastar, avaluar i puntuar cervesa en un context de competició.

Us podeu descarregar el reglament que regirà el concurs i fixarà les normes, organització i quotes d’inscripció al Barcelona Beer Challenge. Pots descarregar-lo en format pdf aquí.