El dia 15 de març del 2022 es va celebrar el tast de les 5 cerveses finalistes que opten al Premi Innovació Molina for Brewers, un premi que ja va per la seva 3era edició, que es consolida i incentiva a generar noves idees als cervesers participants. Molina for Brewers impulsa el Premi per posar en valor la importància de la innovació i la creativitat en el procés d’elaboració cervesera.

Els 5 finalistes del Premi Innovació per a la tercera edició 2022 són:  Castrum Brewery amb la  cervesa quadruppel , Cerveza Tyris i la seva Tyris Orangito, Animus Brawing Co. amb la Swept aside &ANDBEER i la cervesa hydrobeer , Cervesa Màger ha presentat a la Dolça Sour

A continuació, Molina for Brewers, ens regala algunes idees per innovar al teu negoci, idees molt ben connectades amb els premis a la Innovació Molina for Brewers dels dos primers anys

Com INNOVAR al teu negoci?

Una de les raons per les quals la cervesa artesana captiva tanta gent és per la seva creativitat, que sorprèn i enganxa els amants de la cervesa.

La creativitat és a l’ADN d’un cerveser. Però quantes vegades et permets un moment per explorar receptes rupturistes o noves tècniques? Sovint, la por que una recepta no qualli en vendes ens esbiaixa i ens inhibeix a l’hora de donar-nos el temps per jugar i provar sense limitacions.

Així pots innovar i rendibilitzar el teu negoci:

Fent una analogia amb el procés cerveser, la innovació pot venir per qualsevol de les parts que comprenen l´elaboració d´una cervesa. Des de l’elecció de les matèries primeres, atrevint-te a utilitzar altres cereals maltejats i sense maltejar, llúpols nous de diferents orígens, altres formats de llúpols; per descomptat, utilitzant altres llevats, fent cofermentacions.

Per al molturat i maceració del gra, atreveix-te a utilitzar altres cereals maltejats i sense maltejar, com la malta de sègol d’Ancares de la mà de Cerveses COLMO, malta d’espelta, Arròs o blat de moro. Fins i tot maceracions en què intervenen altres ingredients, fruites com el raïm Tintilla de Rota de Cadis de la PIÑONERA. Fins i tot un subproducte d’altres processos, com a la ROSITA KELLOG´S Choco Krispies, aprofitant deixalles com el pa de SALVADOS BEER en post d’una economia circular.

A la filtració i cocció del most, on infusionem el llúpol per isomeritzar alfa àcids, podem infusionar altres ingredients que li aportin alguna característica diferenciadora, com botànics, fruits o espècies que aporten notes diferents a les dels 4 ingredients clàssics. Com herbes, botànics, Fruits secs com a la increïble barley Wine de DOMUS GRECO amb safrà, ametlla i canyella. En aquest sentit hi ha moltes formes d’afegir un ingredient, com ara extractes o destil·lats naturals que t’aporten notes aromàtiques sense arrossegar-ne d’altres indesitjades. 

Encara que ja estaríem a whirpool i refredament del most per a la fermentació. En aquest punt clau, en què inoculem el llevat, s’estan fent molts nous desenvolupaments amb microorganisme propis com CYCLIC, o aïllats de zones properes com va fer ZETA a València, a la seva NEIPA Salvatge i el seu llevat propi M76 aïllada d’una figuera de la horta d’Alboraia, als peus de la fàbrica. O també les fermentacions mixtes de SEGARRETA amb el seu coolship, usat a la seva espectacular Puppy Cats amb pinya fumada a la barbacoa amb romaní. 

També es pot innovar a la maduració. Durant la maduració no només el fred i el temps ajuden, s’han aconseguit resultats increïbles anant a contracorrent, com passava amb les cerveses de MUSTACHE madurades al fons del mar de les batees gallegues aconseguint accentuar les notes salines i el caràcter de la cervesa.

Per finalitzar el procés d’elaboració, el crític punt de lʻenvasat. El perfecte exemple, és el mateix MUSTACHE, primera guanyadora del premi a la Innovació Molina For Brewers, presentant aquesta Cervesa madurada a les batees amb els mateixos organismes marins que s’adhereixen a l’ampolla durant aquest llarg temps de maduració al fons del mar.

Per tant, durant tot el procés es pot ésser creatiu. Fins i tot amb innovació tecnològica, o biotecnològiques, com CATEDRA i la Universitat de Múrcia, que van aconseguir desenvolupar un sistema per aprofitar el CO2 produït a la fermentació i residual de tancs i barrils, com a aliment per a unes algues orgàniques que serveixen al seu torn, d’aliment per a aquaris, utilitzant llum al costat d’aquest CO2 per créixer i desenvolupar-se mitjançant fotosíntesi, expulsant oxigen a l’atmosfera, amb el revolucionari biofilter de CATEDRA, i aconseguint fer una cosa que podia semblar impossible, un procés d’elaboració artesanal, íntegrament sostenible amb una millora per a la cura del medi ambient. CATEDRA és la fragant vigent campiona del premi a la Innovació Molina For Brewers del Barcelona Beer Challenge.

Innovar, ja sigui en ingredients, en procés o packaging, fins i tot en màrqueting i comunicació, és la via de la diferenciació i la clau de l’èxit.

Sempre hi ha nous camins per explorar, confia en la teva capacitat per innovar i cercar nous camins per al teu negoci.

Si no heu participat en aquesta edició, prepareu-vos per a la següent: gaudiu de la llibertat per explorar nous territoris de treball. Sigues protagonista de la innovació al nostre sector!