Un any més, gràcies a l’Hospitalitat del Racó d’en Cesc, hem celebrat el tast per escollir el guanyador de la IV edició del  Premi Innovació Molina for Brewers. El tast el van dur a terme 4 jutges provinents de diferents sectors: Agraïm a Edgar  del Racó d’en Cesc, Pablo Martín en representació de Molina for Brewers, Héloïse Vilaseca, Enginyera química que ha estat davant de projectes d’R+D de la Fundació Alícia o El Celler de Can Roca i Mikel Rius director de Beer Events. 

Aquest any, els 5 finalistes, van presentar projectes molt interessants y diversos, que van fer difícil als jutges, l’elecció del guanyador. El premi, impulsat per Molina for Brewers, pretén motivar al cerveser a sortir dels esquemes habituals i innovar en el sector. Presentem els 5 finalistes.

Orient Street Brewery – Cervesa Jamaican Dream – Imperial Gose amb HIBISCUS , MANGO i MARACUYA

Hem volgut transformar una cervesa àcida i salada en diferents textures. Partint de la pròpia cervesa com a part líquida, hem elaborat una melmelada com a textura cremosa i llaminadures en forma sòlida.

Composició de la melmelada: la pròpia cervesa, per potenciar el punt de la fruita hem afegit una part (30%) de fruita natural amb la qual es compon la cervesa, sucre, sal i pectina natural procedent de la poma, perquè adoptarà la textura desitjada . (Producte vegà)

Composició llaminadures : la pròpia cervesa, sucre i gelificant (en aquest cas a diferència de la melmelada, tenen un petit percentatge d’alcohol, encara que ens empatxaríem abans d’emborratxar-nos).

Dúa Sparkling Beer – Cervesa Marilyn

Elaborada amb un ingredient autòcton d’Astúries, l’escanda ecològica, cultivat ja des de l’Edat Mitjana a aquesta regió, que atorga una identitat local al producte.

La sidra de gel es produeix congelant la pròpia sidra, com una eisbock, obtenint després d’eliminar un % d’aigua de la seva composició un licor dolç amb notes de fruita seca, pera i poma.

Marilyn ha passat els últims 12 mesos en botes que han contingut aquest licor, apropiant-se de les seves característiques, agermanant-se amb ell i convertint-se en una amalgama d’aromes i sabors originals i amb caràcter.

Finalment, ha estat refermentada a l’ampolla amb el llevat captat de l’ambient d’un cup de sidra mitjançant el sistema coolship, cosa que li confereix un caràcter i perfil únics generant una sinergia amb la beguda tradicional de la terra, la sidra.

7 VIDAS_ cervesa SHIHUAHUACO dreams

La Cervesa 7 Vidas, (amb seu a Tacna, Perú), explorem dotzenes de fustes autòctones de l’amazònia peruana per intentar trobar nous sabors. Vam portar petits trossos de fusta a la cerveseria, els tallem a les galledes, els torrem en un forn i els deixem caure en una cervesa daurada estàndard (de poc sabor) durant una setmana. A partir d´aquesta prova inicial vam seleccionar 6 fustes que ens van agradar i vam continuar les proves amb cerveses de sabors més forts fins que vam trobar 3 fustes que vam pensar que aportaven els millors sabors, atípics però deliciosos, a les nostres cerveses. Aleshores vam aconseguir més d’aquests 3 tipus de fustes, les vam certificar amb un botànic i vam fer lots d’una imperial stout especial envellida en bótes de bourbon amb l’addició d’aquests glaçons torrats. Una d’aquestes fustes és el SHIHUAHUACO (Dipteryx micrantha), una fusta dura que sol utilitzar-se per fabricar mobles o terres, però mai per a aliments. Aquesta cervesa va envellir en bótes (amb les galledes de shihuahuaco) durant 33 mesos abans de ser envasada. El procés complet ens va portar més de 4 anys. La cervesa resultant és simplement increïble, molt difícil de descriure i certament única.

Grahame Pearce- cervesa Menorca Talaiòtica

És una cervesa elaborada gràcies a la col·laboració de Grahame Pearce i El Museu de Menorca. Durant les excavacions a la cova de Sa Mola al municipi d’Alaior es descobreix un aixovar de 200 gots ceràmics rituals únics i característics de la prehistòria de Menorca. Alguns d’aquests gots havien conservat restes orgàniques de la beguda de què havien estat emplenats. Es van enviar a analitzar diverses universitats i un cop rebuts els resultats vam començar a elaborar una cervesa basada en els ingredients trobats als vasos ceràmics ia diversos estudis polínics de les plantes existents a Menorca a l’època i estudis arqueològics de les plantes aromàtiques i medicinals que feien servir la població autòctona. Una cervesa sense llúpol, ja que no existia a la Menorca de fa 3000 anys i aromatitzada amb mel, artemisa, camamilla, romaní i farigola.

Cervecera Península – Cervesa Brisa

Brisa és una cervesa sense alcohol (0,3% ABV) amb base Hazy IPA (sense Dry Hopping, però amb amargor i sabor de llúpol) fermentada amb un llevat salvatge (Saccharomycodes Ludwigii). Aquest llevat ha estat propagat des d’una placa Petri al laboratori de l’AETCM fins a ser afegida en tanc de fermentació. Vam voler interpretar una Hazy IPA, amb molt de cos però sense gust de most (posseeix una densitat final de 4,6 Plat), amb una càrrega de llúpol gran exclusivament a Whirlpool (Citra i Simcoe) per extreure 41 IBUS i el màxim d’olis essencials possible que proporcioni sabor de llúpol a la boca. Les maltes utilitzades van ser Maris Otter, Blat maltejat, civada maltejada, vienna i malt àcid. És un prototip, per això no afegim llúpol a Dry Hopping en la seva primera fase experimental.