A l’última edició (2019) del Barcelona Beer Challenge, Cerveses La Pirata, va rebre el gran premi del concurs i va rebre el reconeixement a la MILLOR CERVESERA en guanyar quatre  medalles i emportant-se, així, la màxima puntuació: 3 ors per als estils IMPERIAL STOUT amb la cervesa Hard Decision,  WINTER SEASONAL BEER amb la seva Nadala i AMERICAN AMBER ALE amb la cervesa SANSA, també varen obtenir un bronze dins l’estil AMERICAN AMBER ALE amb la SÚRIA. 

Els hem anat a veure a les seves instal.lacions de Súria per poder comentar la seva experiència després d’haver estat premiats amb un dels màxims guardons del Barcelona Beer Challenge 2019.  I tal com ells defineixen la seva cervesa nosaltres definiríem també el seu bon equip: incendiaris, artesans i naturals

La Pirata és una cervesera amb molta personalitat i amb un llarg recorregut.  Aran León, cofundador i mestre cerveser, va començar a fabricar a casa cap al 2004 i no serà fins al 2012 que deixa de ser “pirata” i comença a treballar com a  gypsie (produeix des d’altres fàbriques) fins que el 2015, a causa de la bona acollida de les seves elaboracions i la demanda internacional, decideix, amb 3 socis més,  muntar la Fàbrica de la Pirata a Súria. 

Al llarg de la visita i les llargues converses, van sortir tota una sèrie de preguntes que creiem que valen la pena compartir.

Vosaltres esteu participant al BBC des del primer any, que us impulsa? 

Principalment són dues línies: D’una banda, la dimensió del BBF (Barcelona Beer Festival)  i del seu concurs és enorme i ens interessa participar-hi per la repercussió que té. I d’altra banda, és un concurs que és seriós,  ben organitzat, que et dóna feedback i que serveix per avaluar la feina que estàs fent.

Com decidiu quina cervesa va a concurs? 

Presentant-ho tot! 😀 (Bromes a part) presentem força  referències al concurs però sempre cerveses que estiguem orgullosos d’elles, que funcionin bé i se les pugui adscriure clarament a un estil dins el BJCP.

Quina producció general teniu? Com us ve la idea de crear nous estils i amb què us baseu? 

Tenim diferents mesures de lots, depenen de l’experimental que sigui la cervesa. Avui en dia el sector t’impulsa a crear molta cervesa nova, molta novetat. Nosaltres ens sentim còmodes en aquesta dinàmica. També per la vocació internacional que tenim i els contactes fets als llargs dels anys. No hi ha mes que no tinguem per aquí algun amic cerveser fent una col·laboració.

Recomaneu l’experiència del BBC? Com valoreu els concursos de cervesa internacionals? 

Tenim en la màxima consideració el BBC.  Ja ho hem dit abans: primer per què el munta BBF (Barcelona Beer Festival)   i segon per què és el principal que es fa aquí. En concursos internacionals no ens presentem gaire, per no dir que pràcticament cap. Es veu ràpidament  quan és un bon concurs, seriós, dels que realment busquen crevesa de qualitat i els que són concursos-compra-premis, que pagues i pràcticament tens garantitzat el premi, això no ens interessa, no ens dóna cap prestigi.

Enguany vàreu sorprendre fent  la xapa de les cerveses amb el distintiu del Premi BBC. Com va sortir la idea? 

Li estàvem donant voltes de com fer-ho i si havíem de canviar totes les etiquetes per incorporar-ho, sobretot d’algunes que fem tot l’any i que teníem molta etiqueta en stock. Va sortir la idea i va ser tot un encert, la gent ens ho ha comentat molt. En les noves cerveses també ho hem incorporat en les etiquetes.

Quins records guardeu de l’entrega de premis? Molt emocionant?

Imagina’t! Va ser un momentàs. Érem conscients que havíem recopilat diverses medalles però tampoc estàs sumant punts. Quan va començar amb el compte enrere i anaven dient noms, vam caure que podíem estar allà. Fins el momentum! Vam estar a un núvol. Guanyar qualsevol categoria ja és un subidón, és un petit reconeixement a la feina dura de tot un any, però el premi a la millor cervesera, és com el reconeixement a molts anys de picar pedra. Rebre tot el carinyo d’amics i companys de professió, no té preu.

Com va ser el post-concurs? Quina repercussió heu tingut?

Tot just la setmana següent va ser bogeria de premsa, un munt de notícies i entrevistes. Es va notar molt, sobretot en lo local, els distribuïdors del país van fer molt bona feina. Es nota que teníem un argument nou de venda molt potent i es va notar. Al final, guanyar un premi en sí, no t’obre cap porta, sinó que et dóna una eina nova per fer-ho, però l’has d’usar tu.