1167 cerveses de 232 cerveseres, en rècord de la participació local.

Descobrim els 5 finalistes del Premi a la Innovació – Molina for Brewers

La setmana passada va finalitzar, amb gran èxit, el termini d’inscripcions de la sisena edició del Barcelona Beer Challenge, el principal concurs de cervesa que cada any mostra les cerveses millor valorades en cada estil cerveser per part d’un jurat qualificat de 50 jutges titulats.

Finalment en aquesta edició 2021 han estat 232 cerveseres participants que han presentat 1.167 cerveses a competició. Aquesta xifra és un 8% inferior a la de l’edició del 2020, sobretot per la baixada en la participació internacional motivada per la COVID. En canvi, la participació de cerveseres locals ha augmentat respecte a l’any anterior. Aquesta major participació de cerveseres del país es valora molt positivament per part de l’organització, que agraeix la confiança i assumeix la responsabilitat de mantenir el concurs en els seus alts estàndards de qualitat.

El concurs ha establert 59 categories de cerveses a competició, en el qual es concedeixen tres medalles -oro, plata i bronze-. La cervesera amb més medalles rep el títol honorífic a la ‘Millor Cervesera de l’Any’. El títol actual està en mans de la barcelonina Edge Brewing. El mateix guardó s’estableix per a aquelles fàbriques de recentment creació, amb el premi ‘Cervesera Novell de l’Any’, que està en possessió de la saragossana Cierzo Brewing.

Existeix un tercer gran premi amb la denominació ‘Premi a la Innovació – Molina for Brewers’ que premia la creativitat en el procés cerveser i buscar noves cerveses que aportin valor al sector. En la primera edició, el premi va ser concedit a la cervesera Mustache, amb la seva cervesa Lager de Batea, que madurava la seva cervesa sota el mar, a les “bateas” de musclos. 

El guanyador d’aquesta segona edició del ‘Premi a la Innovació Molina for Brewers’ es coneixerà en el marc del InnBrew entre els 5 finalistes escollir pel comitè de direcció:

– Cervezas Colmo (Lugo). Cervesa: Colmo Ancares rye IPA

Recuperació de cultiu de la varietat autòctona de sègol de les muntanyes de Ancares, obtenint del mateix, la nostra pròpia malta i també hem reutilitzat la palla sobrant per a projectes de recuperació del patrimoni de la zona en forma de “teitos” de palla en projecte d’I+D+I de Bioconstrucció. Un projecte circular que va més enllà de la cervesa.

– Cátedra Beer (Múrcia). Cervesa: Cátedra

Càtedra elimina el CO₂ de fermentació a través de microalgues, el CO₂ usat per a l’escombratge d’aire dels envasos així com el CO₂ residual que queda als barrils una vegada buidats de cervesa. Les microalgues realitzen la fotosíntesi i converteixen el CO₂ en oxigen reduint l’impacte que genera l’elaboració de cervesa en el Medi Ambient.

– Zeta Beer (Alboraia, València). Cervesa: Salvatge

Salvatge és una cervesa estil NEIPA amb la particularitat d’utilitzar un llevat propi (M73) aïllada d’una figuera de l’horta d’Alboraia, en un projecte que es va fer en col·laboració amb l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes de la UPV i en el qual es van intentar aïllar ceps de llevat salvatge que tinguessin viabilitat per a la producció de cervesa.

– Segarreta (Santa Coloma de Queralt, Catalunya). Cervesa: Puppy Cats

És una mescla d’antiguitat i processos actuals. Comencem fermentant en coolship durant dos dies, en aquest, afegim pinya tropical que fumem a la barbacoa amb romaní. Passem a Inox per a fermentar amb sacharomices, juntament amb la fruita, durant un parell de mesos i embotellem amb refermentació.

– La Piñonera (Puerto Real. Cádiz). Cervesa: Vendimia ‘Tintilla de Rota’

Estil dubbel belga al qual s’incorpora most de raïm negre de varietat local ‘Tintilla de Rota’, gairebé extinta. Most de raïm que està en plena fermentació espontània sense esterilitzar, aportant tota la seva microbiologia natural que realitzarà la fermentació (sense afegits de llevat comercial).